03.03.2023

Абароненая Еўразійскім патэнтам тэхналогія хімікаў з Азербайджанскай Рэспублікі дазваляе атрымліваць кампаненты, неабходныя для вытворчасці лекаў, біялагічна актыўных дабавак (БАД), а таксама прыдатна для выкарыстання ў харчовай прамысловасці.

Гаворка ідзе аб выкарыстанні адходаў вытворчасці гарбаты, так званага чайнага пылу, які змяшчае каштоўныя элементы – канцэнтраваныя тэаніны і кафеін. Традыцыйна яны выкарыстоўваюцца для вытворчасці БАДаў, якія стымулююць мазгавую дзейнасць, падтрымліваюць фізічную бадзёрасць і псіхалагічны тонус. Кафеін і тэаніны таксама можна дадаваць у ахаладжальныя напоі, прадукты харчавання, выкарыстоўваць для вытворчасці лекаў.

У аснову спосабу, распрацаванага і запатэнтаванага Эльдарам Гараевым, Тохфай Насібавай і Эльдарам Эльнурам, пакладзена паэтапная фільтраванне адходаў вытворчасці гарбаты з дапамогай 95%-нага этылавага спірту. У выніку двухступенчатай ачысткі, падрабязнасці якой можна вывучыць у еўразійскім патэнце, атрымліваецца цвёрды парашок цёмна-карычневага колеру, які складаецца з каштоўных L-тэаніна і кафеіну.

Выкарыстанне адходаў чайнай вытворчасці (чайнага пылу) у працэсе атрымання L-тэаніна і кафеіну дазваляе зрабіць таннейшым іх вытворчасць, скараціць і спрасціць этапы тэхналагічнага працэсу, у тым ліку за кошт выкарыстання нетаксічнага этылавага спірту. Больш рацыянальнае выкарыстанне чайнай сыравіны з ужываннем запатэнтаванай тэхналогіі робіць вытворчасць гарбаты больш экалагічнай.

Па матэрыялах ЕАПА

Больш навін аб інтэлектуальнай уласнасці – у нашых сацсетках (Facebook, Instagram, Telegram).


Фота: Freepik
Вверх